Nye medier

Nye medieplatforme er oplagte redskaber at anvende i undervisningen og i samarbejdsprojekter med en partnerskole. Her kan du finde en kort introduktion til en række sociale medier, som kan fungere som den tekniske ramme om dialogen mellem eleverne, samt forslag til onlineressourcer, som kan anvendes som indhold. Alt sammen ganske gratis.

 

Blogger

Blogs
Blogs er gode at bruge som den overordnede ramme om samarbejdet. På en blog kan man integrere alle de øvrige medier, så det fungerer som en hjemmeside, hvor de forskellige elementer (tekst, billeder, video, lyd etc.) ligger samlet. Samtidig kan man kommentere på bloggens indhold. Den letteste måde at oprette en blog er ved at bruge tjenesten Blogger. Hvis du synes, at Blogger mangler designmuligheder, kan du anvende WordPress i stedet.
 

Wikispaces

Wiki
En wiki kan meget af det samme som en blog, men det er i udgangspunktet tænkt som et redskab til at kunne arbejde sammen i de samme dokumenter og er derfor særligt velegnet til gruppeprojektarbejder. Den kendeste wiki er Wikipedia, hvor indholdet netop løbende justeres. Det kræver typisk lidt mere arbejde at strukturere en wiki, så man kan overskue indholdet end det gør på en blog.


Skype

Skype
Skype er først og fremmest en god måde at holde kontakten til en partnerlærer. Hvis begge har downloadet programmet kan man ringe gratis til hinanden. Alternativt kan man ved at indbetale penge på sin Skype-konto ringe fra Skype til en mobil- eller fastnettelefon i udlandet til relativt lave priser. Hvis hastigheden på internetforbindelsen er høj nok, kan man anvende Skype til videokonferencer fra klasseværelse til klasseværelse.


Facebook

Facebook
Da rigtig mange af både de danske og udenlandske elever allerede er på Facebook, er det tillokkende at anvende Facebook til samarbejder mellem eleverne. Man skal dog være opmærksom på, at Facebook bedre egner sig til den sociale interaktion end til egentlige faglige samarbejder, og selv når man opretter en gruppe, kan det være svært at strukturere indholdet og på den måde dele dokumenter, tekster eller lign. Her vil en blog typisk egne sig bedre. Der kan desuden være restriktioner på de udenlandske skoler, som helt umuliggør samarbejder via Facebook.

Google Docs

Google Docs
Ligesom wikien er Google Docs især velegnet til at samarbejde om fælles dokumenter. Med en Google konto har man automatisk også adgang til Google Docs, hvor man kan lægge dokumenter op og give andre adgang til at læse eller redigere i dem.
Dropbox Dropbox
Lige som Google Docs er Dropbox en tjeneste, der giver adgang til at dele dokumenter.  Og lige som Google Docs er det en god måde at sikre, at man selv har en back-up af sine dokumenter og mulighed for at tilgå dem online. Fordelen ved Dropbox er, at filerne også placeres i ens normale stisystem computeren, og at de synkroniseres automatisk, når man er online. Der er en øvre grænse for, hvor meget plads man gratis har adgang til, men jo flere man deler med, desto mere plads får man tildelt.

Flickr

Deling af billeder
Det er let at dele serier af billeder på billeddelingstjenester som fx Flickr. Her kan man uploade mange billeder på én gang, lægge dem i forskellige mapper og give adgang til, at andre kan se dem, og man kan integrere dem direkte i bloggen som et slideshow. Flickr fungerer også som en kæmpe billeddatabase, hvor man søge efter billeder, som andre har delt, og fx bruge dem i en præsentation eller lignende. Man kan også anvende Picasa til at dele billeder. Her har man automatisk adgang, hvis man har en Google-konto.
YouTube Deling af film
Brug YouTube til at dele korte film – det har den fordel, at du bare skal sende partnerskolen et link, og at I ikke skal bøvle med at få forskellige videoformater til at virke. Man kan oprette en kanal, hvor man kan samle flere film, så de er lette at finde, og selv beslutte, hvem der skal have mulighed for at se filmene. Lige som Flickr kan bruges som billeddatabase, kan man på YouTube også søge efter film, som andre har delt. Vimeo er en anden videodelingstjeneste.

SlideShare

Deling af præsentationer
På SlideShare kan man uploade og dele PowerPoint-præsentationer, så de ligger i et lettilgængeligt onlineformat og er lige til at bladre i fra skærmen. De kan selvfølgelig også integreres i en blog. Man kan også søge i andres præsentationer for inspiration. En anden måde at lave – og dele – præsentationer er via Prezi, som er et mere dynamisk format, hvor man zoomer ud og ind på forskellige elementer.

Andre ressourcer:

Gapminder

Gapminder
Få præsenteret data og statistik fra alverdens lande om alverdens emner – og afspil udviklingen over tid direkte på skærmen. Der er en særlig Teacher-sektion med anvisninger til, hvordan Gapminder kan bruges i undervisningen.


TED Talks

TED Talks
Få adgang til korte taler (15-20 min.) om en lang række forskellige emner fra nogle af verdens mest inspirerende talere. Se fx stifteren af Gapminder, Hans Rosling, bruge statistik til at nedbryde nogle myter om udviklingslande.

Global Voices

Global Voices Online
Få nyheder fra verdens brændpunkter leveret af lokale bloggere og find relevante blogs for det land, du er interesseret i.

Khan Academy

Khan Academy
Få input til undervisningen og til mulige samarbejdsemner gennem nogle af Khan Academys 2.800 korte undervisningsvideoer om en lang række forskellige emner.
Mobil
Og husk at elevernes mobiltelefoner også kan inddrages og er glimrende redskaber til at optage lyd, video og billeder, som let og hurtigt kan uploades til nettet og deles.

 

 


Globale Skolepartnerskaber - Fælledvej 12 - 2200 København N - (+45) 3011 4703 - info[at]globaleskolepartnerskaber.dk